25 травня 2017

Прости нас, пам'яте, прости !
 

Гранітні обеліски, як медузи,
Повзли, повзли і вибилися з сил.
На цвинтарі розстріляних ілюзій
Уже немає місця для могил.
Мільярди вір – зариті у чорнозем,
Мільярди щасть – розвіяні у прах...
В.Симоненко
22 травня 2017 року  у Щирецькій  ЗОШ №2  І- ІІІ ст. пройшов День пам’яті  та скорботи про жертви, які загинули чи постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму. У цей день  ми згадували  кожного, хто став жертвою політичних репресій часів більшовицького режиму, був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі. Згадували знищених радянською владою селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів. День пам’яті жертв політичних репресій відзначається щорічно у третю неділю травня.
З метою формування національної свідомості, патріотичного виховання дітей та учнівської молоді та гідного вшанування жертв політичних репресій у школі проведено ряд  заходів. А саме, класними керівниками  5 – 7 класів проведені години спілкування на тему: «Реабілітовані історією».  Також учителі історії  Косилович О.О. та Василишин О.Б.  з учнями 8 – 10 – х класів провели  круглий стіл під девізом: «Для вашого життя – життя моє» .
Учні  були вражені численністю  жертв політичних репресій в Україні, які не піддаються підрахункам – це неймовірні цифри! Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них - понад 50 % українці). Величезну кількість наших громадян було розстріляно, решта -  пройшли тюрми, заслання, виселення; майже 3 мільйони українців пережили каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство.
Впродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева. Одним із трагічних символів тієї доби стала київська Биківня – у Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. Там був об’єкт спеціального призначення НКВС, де у кінці 30-х – в 40-х роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. На загальношкільному рівні хвилиною мовчання вшановано загиблих українців.
Мир і злагода — це головне, що нам потрібно сьогодні. Пам'ятаючи про трагедію минулих років, ми з надією дивимося в майбутнє і віримо в нашу державу.

                                      О.С.Даць, вчитель Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст.

Немає коментарів:

Дописати коментар