30 січня 2020


«Новий стандарт природничої освіти: від знань до компетентностей»

         Творче об`єднання «Соняшник» за підтримки Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти провели обласний семінар «Новий стандарт природничої освіти: від знань до компетентностей». Учасниками семінару стали методисти предметів природничого циклу районних (міських) відділів (управлінь) освіти та секторів освіти об’єднаних територіальних громад, керівники методичних об`єднань та вчителі біології.
         Головна мета семінару — представлення освітянській спільноті області Стандарту природничої освіти Нової української школи, обговорення його особливостей, аналіз викликів реформи «Нова українська школа», обговорення особливостей компетентнісно - орієнтованих завдань та їхнього використання в освітньому процесі, презентація результатів участі України в міжнародному дослідженні PISA.
         Головна ідея Нової української школи і нового Стандарту зокрема – навчання, побудоване на компетентностях. Закон “Про освіту” дає таке визначення компетентності: « динамічна комбінація знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей, інших особистих якостей, що визначає здатність особи успішно соціалізуватися, провадити професійну та/або подальшу навчальну діяльність». Простими словами, це – здатність використовувати знання і навички у своєму житті.
         Окрім того, Роман Шиян зазначає: «Ми намагалися побудувати Стандарт так, щоб усе починалося від зацікавленості дитини. Щоб вона починала досліджувати те, що її зацікавило, щоб брала в руки книжку, яка її зацікавила, і від того розбудовувати культуру дослідження чи читання».
         За результатами семінару всі учасники отримали сертифікати, серед них і вчитель  біології Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст., Даць О.С.

Пижик Г.М., директор Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст.
        




Крути: подвиг і трагедія
Сьогодні, 29 січня, виповнюється 102 роки, як українські студенти-вояки у бою під Крутами ціною власного життя зупинили переважаючого за чисельністю та озброєнням ворога – більшовицьку армію, яка фактично наступала на українську державність.
Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму та жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Водночас радянське керівництво всіляко намагалося приховати обставини трагедії.
У Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ст. з метою вшанування пам’яті героїв Крут класними керівниками були проведені відповідні виховні години та бесіди з учнями. Під керівництвом вчителя історії Косилович О.О. відбувся перегляд художнього фільму «Крути 1918», реж. О.Шапарєва. Педагогічний колектив та учні глибоко перейнялися трагізмом ситуації. Діти усвідомили, що герої – юнаки у фільмі стали прототипами сучасних національних героїв. Кожен зрозумів, що відстоювання власних переконань – це гідна справа кожної людини!

Кошівка У.Б., заступник директора з виховної роботи
Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст.




29 січня 2020


Зимові свята в традиціях нашого народу


         Якщо до вогника натхнення вчителя додати іскорку бажання дитини, то отримаємо багаття успіху. Щороку освітній проєкт « На урок» проводить Всеукраїнський конкурс «Зимові свята в традиціях нашого народу».   Це конкурс для тих, хто з нетерпінням чекає зимової казки, яку приносять традиційні свята.  Щоб отримати нагороди, учасникам потрібно знати, хто такий Святий Миколай, як українці відзначають Новий рік, Різдво та Водохрещу, якими обрядами супроводжуються ці святкування, які ще торжества припадають на зимовий період.
         Головна мета конкурсу — сформувати цікавість до вивчення народних традицій, допомогти школярам краще зрозуміти значення кожного свята та подарувати віру в різдвяну казку.
         Переможці конкурсу, учні 8 – Б класу  Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів, нагороджені дипломами І, ІІ та ІІІ ступенів, а решта учасників – іменними сертифікатами.
         Даць О.С. отримала іменну подяку за підготовку учнів до Всеукраїнського конкурсу «Зимові свята в традиціях нашого народу».

Заст. директора з НВР Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст. Соколова В.І.




27 січня 2020

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту - пам'ятна дата запроваджена рішенням Генеральної асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Відзначається щорічно - 27 січня.
В нашій школі відбулися заходи приурочені цьому дню. Вчитель історії Василишин О.Б. провела виховну годину присвячену цій даті. Під час заходу учні 9-а класу показали презентацію "Дорога в безсмертя". Було переглянуто відео про концентраційні табори на території Європи, про трагедію Бабиного Яру, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено в цих таборах.
До перегляду фільму "Шлях до геноциду" були залучені учні 10-11 класів.
Пам'ять про Голокост необхідна нам, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі.
Нинішнє покоління має продовжити естафету пам'яті, відстоювати гідність людини і докладати зусиль до недопущення геноциду і злочинів проти людяності.








Вітаємо переможців!
Олімпіада – це особливе випробування, яке не лише тестує, а й надає можливість проявити себе, повірити у власні сили. Тому учні 5-А класу Щирецької ЗОШ № 2 І-ІІІ ступенів Щирецької селищної ради під керівництвом вчительки української мови та літератури Магори Р.В. взяли участь у Всеукраїнській інтернет – олімпіаді з української мови « Всеосвіта Зима 2019/20». Переможці олімпіади нагороджені дипломати та іменними подяками.




23 січня 2020


     22 січня цього року у нашій школі відбулося урочисте вшанування Дня соборності України. Саме в день проголошення Акту Злуки Української Народної республіки і Західноукраїнської Народної Республіки учителі й діти поезією та прозою тогочасних та сьогоденних рядків вшанували таку величну подію в житті України.
   Символічною стежиною, яка прокладає шлях від серця до серця кожного свідомого українця, став вишиваний рушник. Рушники, наче знамення української душі, пронизували «живий ланцюг єднання», котрий утворили небайдужі щирчани в знак вірності,  патріотизму, незнищенності нації в цілому!
    Флешмоб «Рушник – від серця до серця» поєднав і дітей, і дорослих у величну та нездоланну родину – Україну!