28 листопада 2019



Зацікавити навчанням або як я проводжу реформу освіти

Хочеш змінити світ — почни із себе.
Махатма Ганді
         26 листопада  2019 року для вчителів біології, хімії та географії було організовано виїзне засідання  методичного об'єднання вчителів природничого циклу Щирецької ОТГ у с. Липники Пустомитівського району За 10 км від Львова діє  перша бананова ферма. Загалом на ній вирощують близько 30 видів екзотичних рослин. Серед найпопулярніших: банани, кавові дерева, лимони, лайми, кумквати та гранати. Всі екзотичні рослини п. Андрій  вирощує у спеціальній теплиці – вегетарії, яку розробили за голландською технологією. На вході у таке приміщення розташований спеціальний котел, який нагріває близько двох тонн води, її по теплиці перекачують насоси. Таким чином у приміщенні постійно тримається тепло. За словами Андрія Труша, рослини без проблем можуть рости у звичайних кімнатних умовах та навіть будуть плодоносити. Однак для того, щоб виростити банани в домашніх умовах, рослина має отримувати потрібну кількість ґрунту.
         Вчителям  та учням 8 – х класів Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст.  провели цікаву і змістовну екскурсію. Усі були неймовірно вражені красою екзотичних рослин  адже всі ці фрукти вони бачили тільки в магазинах, а тут все росте, цвіте і пахне.
         Другу частину засідання вчителі провели у формі « круглого столу». В ході засідання присутні дійшли   висновку, що  не існує вже тієї школи, де діти, сидячи рівно і склавши руки, чемно слухають суворого вчителя. Сучасні школярі хочуть комунікації, розмови з педагогом, якого воліють сприймати радше як порадника, а не як строгого критика. Змінився і підхід до навчання – учням не цікаво 45 хвилин слухати теорію, тому вони все частіше знаходять більш цікаві заняття у своїх гаджетах, не звертаючи уваги на вчителя. Як зробити так, щоб на кожному  уроці діти не нудьгували? На цю тему свої наробки та методичні ідеї продемонстрували вчитель географії Щирецької ЗОШ №2 І –ІІІ ст. Сениш Лідія Радіонівна та вчитель хімії Ланівської ЗОШ І – ІІ ст. Ільків Галина Ігорівна.
                                                    
  Керівник МО вчителів природничого циклу Даць О.С.





                                                                                                    

25 листопада 2019


«Схилімо голови в скорботі»
Пам'ять нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво – чорним кольором. Без болю не згадати страшні муки і переживання українського народу. Голод 1932-1933 років чорніє великою плямою на демографічній карті України.
Голодомор – злочин геноциду проти українського народу, результат спеціально організованого комуністичним керівництвом штучного голоду у 1932-1933 роках.
Українців карали смертю за здобуту незалежність від імперії. Геноцид знищив ключові свободи: мільйони позбавлені життя, в країну повернено рабство – селянам обмежили пересування і відібрали паспорти, колгоспи застосовували примусову працю.
Пам’яті тих, хто загинув від голодомору 1932-1933 років присвячено виховний захід «Схилімо голови в скорботі», проведений в Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІст. вчителем історії Косилович О.О.
В ці дні люди по всій Україні запалять свічки, щоб пом’янути тих, хто загинув від голодної смерті.
Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість, наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. Пам'ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога всім сущим на Землі.
Кошівка У.Б., заступник директора з виховної роботи
 Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст



22 листопада 2019




21 листопада, у День Гідності та Свободи, ми вшановуємо громадянський  подвиг, патріотизм і мужність учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності. За цієї нагоди в загальноосвітніх школах проводяться тематичні заходи патріотичного і виховного змісту.

День Гідності та Свободи у 
 Щирецькій ЗОШ 2  розпочався з інформаційних хвилинок. Класні керівники провели виховні години «Україна гідна свободи». У народному домі учнями 5 - 11-х класів був проведений  захід  під час якого  співали патріотичні пісні, читали вірші про Україну та подій на Майдані, хвилиною мовчання вшановано пам’ять Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО. Влучно, чітко і не без щему у серці учні ознайомили присутніх на заході гостей із хронологією визначальних подій народного руху за незалежність, свободу та самовизначення. На заході свої вірші з нагоди  Дня Гідності та Свободи презентувала волонтер, громадянський діяч, поетеса Козак -Умриш Н.Ю.  Ми сповнені гордістю за наших співвітчизників, які понад усе цінують свободу і гідність та продовжують боронити незалежність України від зовнішньої агресії.

Заступник директора з ВР Кошівка У.Б.




18 листопада 2019



15 листопада відділом культури, молоді, спорту та інформаційної політики   Щирецької ОТГ було проведено конкурс патріотичної пісні та поезії серед учнів ЗЗСО. Учні Щирецької ЗОШ № 2 стали конкурсантами у двох номінаціях: художнє читання поезії та вокальний ансамбль. Поезію “ Пам’яті січових стрільців” читала учениця 7-А класу Дік Сніжана, яка здобула II місце серед читців. Вокальний ансамбль представили учениці 6 класу:  
Звір А. ,Шабаковська., Шулим Ю., Панчишин Д., Качмарик А.- М., Ільків С.,Грабовська Д.,які виконали “ Вязанка стрілецьких пісень” і були нагороджені медалями та дипломами за II місце.
Дякуємо усім учасникам за активну участь у конкурсі.

















ХХVIII конкурсу декламації польської поезії імені Адама Міцкевича “Креси 2019”
            16 листопада 2019 р. у Львові відбувся Всеукраїнський етап ХХVIII Міжнародного конкурсу декламації польської поезії імені Адама Міцкевича “Креси 2019”. Цей захід щороку набуває все більшої популярності  через милозвучність, глибину і колорит польської поезії. Цього року у конкурсі взяли  участь  учнів  Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст.  Олексієнко Євгенія  і  Христина Штаблава, яка зайняла  ІІІ місце в категорії від 13 до 15 років.
Вітаємо з перемогою!






15 листопада 2019


13 листопада у нашій школі відбувся І етап "Міжнародного мовно -літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т. Г. Шевченка" метою якого є піднесення престижу української мови і літератури серед молодого покоління, заохочення учнів до вивчення рідної мови, підвищення рівня мовної освіти та знань.
 Учасниками конкурсу стали кращі учні школи. Перемогу здобула учениця 11-а класу Маєвська Іванна Іванівна. Тож побажаємо їй подальших успіхів.




11 листопада в Україні розпочався  загальнонаціональний Тиждень безпеки дорожнього руху.
         У зв’язку з цим у  Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів  з 11.11. по 17.11.2019 року  було проведено ряд виховних заходів:
- виховні години 1 – 11 класи;
- вікторини 5-9 класи;
- конкурс малюнків «Безпека дорожнього руху»;
- єдиний національний урок  «Безпечна країна»
   Учням 5 – 6 класів було організовано перегляд мультфільму  «Азбука безпеки на дорозі».

         Тиждень поглибив знання учнів, сприяв розвитку практичних навичок, поглибленню знань Правил дорожнього руху.




14 листопада 2019


У Щирецькій ЗОШ № 2 І-ІІІ ступенів відбулося методичне об'єднання вчителів української мови та літератури. Шилич М.В. провела урок у 8-А класі на тему: " Життєвий та творчий шлях Т. Г. Шевченка" Присутніми були вчителі - філологи із шкіл Щирецької ОТГ і провідний спеціаліст відділу освіти Микитка І.С.
Урок було проведено у вигляді змагання між двома командами. Різноманітні форми і методи роботи сприяли кращому засвоєнню та узагальненню вивченого матеріалу.




Майстер – клас «Я роблю це так»

                                             Усіма можливими засобами потрібно запалювати в дітях гаряче прагнення до знань і навчання.
Я.А. Коменський

         Арабський письменник і філософ Сааді зазначив: учень, який вчиться без бажання, - це птах без крил. Саме тому одне із завдань, яке ставить перед собою, вчитель географії Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст. Сениш Л.Р.  - викликати інтерес учнів до навчання, активізувати їх розумову діяльність.
        Навчальний матеріал легше засвоюється і найдовше зберігається в пам’яті в тому випадку, коли учень не пасивно сприймає те, що говорить учитель, а активно діє під час вивчення  та узагальнення навчального матеріалу.                        


    12 листопада 2019 року серед учнів 7- Б класу, 8 –А та  8 – Б  класів в школі пройшла інтелектуальна географічна гра "Що? Де? Коли?", підготовлена та проведена вчителем Сениш Л.Р. Гра проводилась з метою перевірки своїх знань з географії, надання учням можливості реалізації власних інтелектуальних здібностей, залучення  до традицій змістовного і корисного дозвілля.
 
Заступник директора з НВР Соколова В.І.


08 листопада 2019



Мова одна з найцінніших надбань, які створили й залишили наші попередники. Вона є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається народ.
    День української писемності та мови - державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.
   Уже традиційно у Щирецькій ЗОШ № 2 щороку проходять урочистості приурочені цьому дню. Цьогоріч у переддень святкування у школі провели низку заходів:

  • учні 5-а класу разом із класним керівником Магорою Р.В. провели відкритий виховний захід "Шануймо рідне слово"; 
  • учні 10 класу підготували доповіді і презентації, в яких розповіли про важливість святкування Дня української писемності;
  •  також учні школи долучилися до 19 Радіодиктанту національної єдності. Мета акції - об'єднати всіх небайдужих навколо українського слова. 
             


Школярі мали змогу під час різноманітних дійств поринути у багатющий світ краси і принад рідної української  мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким наша мова існує і розвивається надалі.