12 грудня 2016

Я знаю свої права та обов’язки
7 грудня 2016 року у школі відбулося пізнавальне, право виховне свято на тему: «Попередження насильства у сімї. Я знаю свої права та обов’язки!» Під час дійства учасники та глядачі мали змогу ознайомитися зі змістом «Загальної Декларації прав людини»  та змогли порівняти свої знання про права та обов’язки дітей у вікторині «Я знаю свої права та обов’язки». Також глядачам продемонстрували ілюстрації презентативного характеру про попередження насильства над дітьми. У святі брали активну участь учні 10 класу під керівництвом вчителя правознавства Косилович О.О. Після перегляду слайдів учні мали змогу подискутувати про стосунки між поколіннями у своїх родинах, про взаємоповагу та взаємопідтримку рідних.

Підсумком свята був виступ вчителя Косилович О.О з лекцією «Знай та поважай свої права». Важливим доповненням стало підбиття підсумків конкурсу малюнків на відповідну тему. Призери: Івасик Ірина, Литвишко Зоряна, Шаравара Соломія та Шуварик Василина отримали солодкі подарунки.
Вклоняємося Вам, Герої!
       В Україні щороку відзначають день створення Збройних Сил. Традиція вітати усіх чоловіків із цим професійним святом з’явилася давно. Із початком військових дій на сході України ставлення до цього свята дещо змінилося. Тому ми усі щиро вітаємо справжніх захисників, які стояли і стоять на захисті країни зі зброєю у руках. Вони справжні герої!
Учнівський та педагогічний колектив нашої школи також від усього серця привітав воїнів. З нагоди цього у школі відбувся святковий концерт, на який завітали учасники бойових дій Голубко Микола та Іван Ільницький.
Особливою несподіванкою для всіх стала присутність жінок у військовій формі, які нарівні із чоловіками розділили важкі військові будні. Оксана Чижо-Кара та Наталія Садова розповіли чому вони вирішили стати пліч-о-пліч із сильною статтю на захист України.
На святі звучало багато привітань і побажань нашим захисникам. Діалог між учнями школи та учасниками АТО був дуже щирим і проникливим.
Із проханням молитись і за живих, і за мертвих героїв звернулись учениці 10 класу Вероніка Стельмах та Зоряна Литвишко.
Патріотичну поезію про необхідність захисту рідної землі прочитав Андрій Лев. Учениці 8 класу Ірина Кіндій та Вікторія Вітер щиро подякували тим, хто зараз в окопах на передовій ризикує щохвилини своїм життям.
На завершення свята Галина Михайлівна Пижик вкотре привітала гостей, подякувала їм за те, що вони прийняли запрошення і побажала усім такого довгоочікуваного миру.

11 листопада 2016

«Шануймо рідне слово повсякчас»
День української писемності і мови у школі ми розпочали з привітання зі святом, яке написали учні різних класів на уроках мови під керівництвом учителя української мови та літератури Кузь І.І.
Шануймо слова – вони, як птах крилатий,
Котрий летить в безмежності світів
Бо мова наша – ворогам розплата
За кожне слово – у бою ти стій!
Педагог організатор Доскоч Г.В. провела конкурс читців-любителів поезії у 1-4 класах та 5-8 класах.
Переможцями конкурсу стали Пеприк Ірина (1 клас), Шкірко Настя та Горак Віталіна (4 клас), Денисенко Софія (6-Б клас), Кузь Вікторія та Кардаш Соломія (5-А клас).
Суддями на конкурсі читців були Лев Андрій (учень 9 класу) та Вітер Вікторія (учениця 8-А класу) – учасники районного конкурсу «Сурми звитяги», Шаравара Соломія (учениця 10 класу) – голова учкому школи.

Учителі української мови та літератури Афтанас Д.А., Кузь І.І. та Шилич М.В. на уроках продемонстрували відео-презентації «Мово рідна! Слово рідне…» та мовознавчі конкурси серед учнів.

Відзначаємо 40-річчя Української Гельсінської Групи
9 листопада 2016 року було знаменне тільки тим, що в цей день ми вшановували пам'ять Преподобного Нестора-літописця, День української писемності і мови а й тим, що 40 років тому (1976р) письменник і філософ Микола Руденко на прес-конференції у Москві оголосив про створення  в Україні правозахисної організації - Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Група діла на основі Прикінцевого акта Наради з безпеки та співпраці в Європі (НБСЄ), який підписали 1 серпня 1975 року в столиці Фінляндії м. Гельсінки 33 держави Європи (крім Албанії) та США і Канада щоб протистояти загрозі третьої світової війни з використанням термоядерної зброї, що дорівнювало б самогубству людства.
Держави-учасниці Гельсінського процесу зобов’язувалися дотримуватися прав людини в межах Загальної декларації прав людини ООН, виявлення фактів переслідування людей за їхні переконання відтоді мало юридичну основу обґрунтовувати претензії інших сторін і не втручатися у внутрішні справи країни.

Українські правозахисники скористалися цією нагодою, щоб показати світові, що в Україні порушуються елементарні права людини і нації. Вони поставили українські національні інтереси на міжнародну правову основу. І завдяки цьому всього через 15 років Україна здобула незалежність мирним способом.
5 листопада 2015 року на факультеті електроніки та комп’ютерних технологій Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся ХХІІІ турнір юних фізиків імені А.В. Бородчука для учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних і позашкільних закладів м. Львова та області.
Організаторами заходу є департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації, факультет електроніки та комп’ютерних технологій Львівського національного університету імені Івана Франка, КЗ ЛОР «Львівська Мала академія наук учнівської молоді».
З вітальним словом до учасників турніру звернувся Олег Бордун, голова журі турніру, професор кафедри фізичної та біомедичної електроніки ЛНУ імені Івана Франка.
У турнірі взяло участь 10 команд: Сихівського району м. Львова, 2 команди Жовківського, Миколаївського, Мостиського, Яворівського, Пустомитівського районів, Сокальської МАН, Золочівської МАН та команда м. Дрогобич.
Відбіркові, півфінальні та фінальні «фізбої» учасників турніру оцінювало журі, до складу якого ввійшли викладачі факультету електроніки та комп’ютерних технологій та вчителі загальноосвітніх шкіл міста та області.
Почесне І місце здобула команда Пустомитівського району у складі:
Любас Зоряни, учениці 11 класу Старосільської ЗОШ І-ІІІ ст.,
Варварич Лілії, учениці 11 класу Старосільської ЗОШ І-ІІІ ст.,
Литвишко Зоряни, учениці 10 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.,
Попеску Ганни, учениці 10 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.,
Шуварик Василини, учениці 10 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.
Команду для участі у турнірі підготували: Чобіт Олег Миколайович, учитель фізики Старосільської ЗОШ І-ІІІ ст. та Войцеховська-Штаблава Анна Мар’янівна, учитель фізики Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.
Вітаємо і бажаємо успіхів!!!

03 листопада 2016

Екскурсія «Життєва дорога видатних людей»
Напередодні відзначення 205-річниці (06.11.2016) від дня народження Маркіяна Шашкевича, якого називають будителем національного духу в Галичині, група учнів 8-А та 7-го класу Щирецької ЗОШ №2  І-ІІІ ст.


 відвідала музей «Русалки Дністрової» у Львові.
Своїм коротким (всього 32 роки), але плідним життям, поет, просвітитель, священик Маркіян Шашкевич заслужив у народу шану і визнання. Разом зі своїми друзями-однодумцями Іваном Вагилевичем і Яковом Головацьким впровадили у літургію українську мову, організували просвітительський гурток, який назвали «Руською трійцею». Вони рішуче виступили на захист рідної мови й культури у Галичині. Маркіян Шашкевич уклав першу українську читанку на західно-українських землях, яка була новаторською в педагогічній практиці того часу, але за життя автора не була надрукована.
Будучи священиком, Маркіян Шашкевич разом з друзями у 1837 році видав альманах «Русалка Дністрова» народною мовою, із тисячного тиражу якого тільки 200 примірників дійшли до читача, решта була конфіскована.
У селі Підлисся, на батьківщині Маркіяна Шашкевича, на Білій горі за кошти, зібрані народом у 1911 році встановлено хрест-памятник Поетові. Він символізує поневолений народ, який прийде до визволення і воскресіння. А на місці перепоховання, на Личаківському цвинтарі у Львові (помер і був похований спершу в селі Новосілки) стоїть величний пам’ятник: мати-Україна в образі скорботної жінки оплакує свого Великого сина.

У цей же день, ми ще побували у мальовничій місцині Львова – Софіївці, де знаходяться два знаменитих будинки – Державний меморіальний музей Михайла Грушевського та Національний меморіальний музей Івана Франка. З цікавих розповідей екскурсоводів ми дізналися про історію будівництва цих помешкань та життя родин Великих людей України – професора-історика Львівського університету, голови Центральної ради Української народної республіки Михайла Грушевського (150-річчя якого відзначали 29.09.2016р.) та Івана Франка, неординарної людини, письменника, поета, публіциста, вченого, громадського та політичного діяча (2016 рік – рік 160 річниці від дня народження).

24 жовтня 2016

16 жовтня 2016 року у Щирецькому народному домі (директор Кричковська З.М.) відбувся святковий концерт, приурочений до Дня захисника України та 74-річниці створення УПА. У цьому концерті взяли учні 11-Б класу, які інсценізували поему «Невідправлений лист» поета Романа Мазія, члена Спілки письменників України та сценку із життя українських повстанців «Кривавий засів». Зворушливо звучали пісні у виконанні Шулим Юлії (учениці 3-го класу), Скородинської Софії та Марців Вероніки (учениць 9-го класу), вірш «Воїнам УПА» у виконанні Кузіва Богдана (учня 8-А класу).
Дві години тривав концерт. Глядачі затамувавши подих слухали пісні у виконанні Надії Якторович, Народного вокального ансамблю «Гомін» (кер. Пекар Л.І.), вокального ансамблю «Світло надії» (кер. Ільдутова О.) та народного хору «Черемшина» (кер. Кука І.М.).

Із сум’яттям почуттів щирчани слухали вірш «О Мадонно!», який прочитала Оля Клим, дочка загиблого в АТО, героя Щирця – Олега Клима.

14 жовтня 2016 року у Щирецькому музеї пам’яті жертв сталінських репресій відбулася загальноселищна панахида за полеглими у боротьбі за волю України. Настоятель церкви Святої Трійці отець Тарас разом зі щирчанами, гостями: депутатом Верховної Ради Дубневичем Б.В., Кравцем М.М., головою Пустомитівської райдержадміністрації Говенком В.Є., головою Щирецької селищної ради Василишиним О.П., представниками щирецьких громадських організацій «Меморіал», «Майдан», товариства «Просвіта», ветеранами Щирецького братства воїнів УПА, союзу Ветеранів АТО щирецького куща помолилися за всіх борців за незалежність Батьківщини.

У цьому заході взяла участь вокальна група учнів 7-го класу нашої школи під керівництвом учителя музики Книша П.М., які виконали повстанську пісню «Там за лісом» і «Ні! Не здається армія УПА (слова і музика Книша П.М.)»

13 жовтня 2016 року у школі вчителями історії Косилович О.О., Василишин О.Б. практичним психологом, головою Щирецького громадського об’єднання «Майдан» Скородинською О.М., педагогом організатором Доскоч Г.В. проведена зустріч з ветераном УПА Наджаком В.П., воїнами АТО Голубком М.Т., Мариняком М.С. з учнями 6-тих, 10-го класів.
Колишній зв’язковий УПА, Наджак Володимир Петрович, на початку уроку-зустрічі запросив усіх до спільної молитви за всіх полеглих за волю України в часи УПА і сьогоднішніх подіях на Сході України. Свою розповідь він розпочав з Григорія Мацейка, месника-патріота зі Щирця, який здійснив 15 червня 1934 року у Варшаві три смертельних постріли у міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Пєрацького за жорстоке переслідування українських патріотів. Затамувавши подих, учні слухали розповідь Володимира Петровича про його юні роки, коли з 13 років він був зв’язковим УПА.
Учителі історії Косилович О.О. та Василишин О.Б ознайомили учнів та гостей з історією свята 14 жовтня, Покрови Пресвятої Богородиці, як захисниці всіх воїнів з часів козацтва до сьогоднішніх днів. Всіма присутніми були переглянуті відеоматеріали про героїчні часи нашої держави.
Воїни АТО Мариняк Михайло та Голубко Микола звернулися до учнів з проханням сумлінно навчатися та любити свою Україну, адже заради цього вони стоять на обороні нашої Батьківщини – України.

Завершилася зустріч спільною фотографією на пам’ять.

23 вересня 2016

Щорічно у вересні у Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ст. проходить Місячник безпеки руху під гаслом «Більше правил знаємо – лихо оминаємо!». Цього року в усіх класах проведено виставку малюнків, бесіди, вікторини та рольові ігри по правилах дорожнього руху. П’ятикласники написали диктант «Безпечна поведінка на дорозі».
До 25-річчя Незалежності України та Дня міста Щирця у школі проведено виставку квітів серед учнів 2-11 класів. Усі учасники дуже постаралися, глядачі отримали велике естетичне задоволення від розмаїття композицій: «Живи, Вкраїно, процвітай!», «Україно моя співуча», «Чудовий край мій - Україна», «Усі барви рідного краю тобі, наш любий Щирець!», «У нашому селі сьогодні свято».

06 вересня 2016

Дзвени, дзвіночку,
Весело співай,
На весь Щирець і радісно й гостинно.
І на уроки дітвору скликай,
У добрий час, моя шкільна родино!


10 червня 2016

З 1 по 10 червня 2016 р. у школі працював літній мовний табір «Смайл». У ньому відпочивали і вдосконалювали свої знання з іноземних мов 40 учнів 3-8 кл., вони були поділені на 2 загони: “Smiling Stars” («Усміхнені зірки») учні 3-5 кл., “Adrenaline” – 6-8 кл. і під керівництвом вчителів іноземних мов: Плацидем М.І., Кнігініцької І.В., Квасниці О.Б., Волицької Н.Б., Івасечко Н.М. розучували пісні: “The Happy Campers song”, “The wheels on the bus”, грали в ігри “Mӓrchen wald”, “Bauern allee”, “Wir reisen”, «Світ навколо нас».
Крім того, що діти розвивали свої мовні навички вони ще й активно відпочивали. Побували на прощі у с. Раковець, на екскурсіях  у музеї криївці УПА у с. Басівка, музеї-садибі І. Франка у с. Нагуєвичі, зоопарку с. Меденичі (педагог-організатор Доскоч Г.В., Івасик З.В., Василишин О.Б., Шаравара Л.Я. Войцеховська-Штаблава А.М., Шилич М.В., Перервіна О.М.). Мандрували околицями рідного містечка. Грали у міні-футбол, волейбол, теніс, «Веселі старти» (вч. Голова Р.С.), співали улюблені пісні під керівництвом Книша П.М.

Веселі та щасливі, з очікуванням нових захоплюючих подій діти пішли на канікули.





02 червня 2016

1 червня, в рамках Дня захисту дітей, Львівською Архієпархією греко-католицької церкви була проведена дитяча катехитична проща проходження через двері Божого милосердя Храму святих мучеників Макавейських, с. Новосілка. Прийняла участь у цій прощі і наша школа з благословенням о.Богдана, який очолив наших діток у цій дорозі.







31 травня 2016

Учні першого класу з класними керівниками Микиткою С.А., та Кузь О.Ф. побували на навчальній екскурсії у с. Попеляни біля  джерела з цілющою водою.





30 травня 2016

Навчальний рік закінчився святом Останнього дзвоника.
Для школярів пролунала радісна і чиста мелодія шкільного дзвоника. Цю почесну місію виконали випускники Зробок Богдан, Вовчанський Андрій і першокласниці Луців Яна та Вовчанська Христина.
Для 33 випускників настали неповторні хвилини прощання зі школою.

Хай буде щасливим ваш обраний шлях,
Хай вам добре у світі живеться.
І цей дзвіночок у ваших серцях

Добрим спогадом хай озоветься!




25 травня 2016

Проблема дитячого травматизму постійно хвилює усе суспільство й обговорюються на різноманітних рівнях. У наш час в усіх промислово розвинутих країнах відзначається зростання кількості дитячих травм, збільшенням показників кількості смертей та інвалідності дітей в результаті дорожньо-транспортних пригод.

Тому щорічно на початку вересня і в травні, в кінці навчального року, у школі проводяться місячники, тижні безпеки дорожнього руху, щоб нагадати дітям правила дорожнього руху, безпечну поведінку на вулиці. 16-22 травня 2016р. у школі пройшли тематичні виховні години, бесіди, написані диктанти, проведено уроки безпеки «Повторюємо правила дорожнього руху. Права і обов’язки пішоходів і пасажирів», попередження дорожньо-транспортних пригод та травматизму, «Моя дорога від дому до школи і від школи додому» у 1-10 класах.



20 травня 2016

У День вишитої сорочки, яка уже стала національним брендом, учителем трудового навчання Винярською Н.В. проведено загальношкільний виховний захід про українську вишивку. Учні 6-го класу розповіли про історію української вишиванки, 8-го класу – про власноруч вишиті рушнички з регіональними елементами, звучали пісні про вишиванки, рушники. Демонструвалися слайди українських вишиванок. Усі присутні були одягнені у вишиті сорочки.


10 травня 2016

6 травня  напередодні Дня матері у школі відбулося свято «Матусю рідна, я молюсь за тебе…»

На початку свята прозвучала притча «Про ангела» Олени Літковської:

 «За день до свого народження малюк запитав у Бога:
-         -  Я не знаю, нащо йду  в цей світ. Що я повинен робити?
     Бог відповів:
-          - Я подарую тобі ангела, який завжди буде поруч. Він учитиме тебе всьому й охоронятиме від нещасть.
-                                                                                                                                                                                  -  А як звуть його?
-                       -  У цього ангела багато імен. Ти називатимеш його Мамою…»

Вокальна група четвертокласників виконала пісню «Про Україну», а восьмикласників – «Про Божу Матір і матусю кожної дитини» (вч. Книш П.М.)
Кузь Денис, Бродяк Андрій (уч. 5-А кл.), Скородинська Софія та Лев Андрій (уч. 8 кл.) майстерно зіграли сценку «У День матері» Богдани Дерій.

Схвильовано, артистично, з великою любов’ю до найріднішої людини на Землі прозвучали вірші у виконанні Футали Мар’яни, Денисенко Софії (уч. 5-Б кл.) та Шилич Софії (уч. 5-А кл.).

18 квітня 2016

З 11 квітня по 18 квітня  в Щирецькій другій школі було проведено тиждень озеленення, прибирання, благоустрою і День  довкілля. Протягом тижня були проведені тематичні виховні бесіди, години, екологічні вікторини, конкурси, презентації міні-проектів на  тему  «Зробимо чистим майбутнє своєї Вкраїни».
Силами учнів, педагогів та працівників школи були впорядковані шкільна та пришкільні території, спортивний майданчик, могили учасників національно-визвольних змагань (Жертвам більшовизму і січовим стрільцям, Синенькому Михайлу), хрести та памятні знаки членам УПА.
Ліквідовані стихійні сміттєзвалища  біля школи та пришкільної ділянки.  В День довкілля упорядковано 10 квіткових клумб, посаджено 30 саджанців дерев та 15 кущів в шкільному саду.


Заступник директора з виховної роботи Т.І.Блінова