12 червня 2017

Мандрівка Львовом
Для людини, яка ніколи не подорожувала, всяке нове місце, скільки-небудь відмінне від рідного краю, має дуже заманливий вигляд. Якщо не говорити про любов, найбільше радості і втіхи приносять нам подорожі. Все нове здається нам чомусь дуже важливим, і розум, по суті, лише відображає сприйняття наших почуттів, поступається напливу вражень. (Теодор Драйзер).
2 червня  учні 8-А класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст. разом з  класним керівником Войцеховською-Штаблавою Анною Мар’янівною, розпочали свою захопливу мандрівку до Львова.  

  «Я знаю Львів, облазив його вздовж і впоперек, та все одно кожного року я знаходжу місце, в якому раніше ніколи не був. Львів – наче батарейка, він підживлює…» (Влодко Кауфман). Першою зупинкою, був Львівський національний політехнічний університет,  де у вестибюлі другого поверху головного корпусу учні могли милуватися світлинами, представленими на 18-тий Міжнародний фотоконкурс газети “День” Цілком закономірно, що більшість фоторобіт присвячені воїнам, які боронять нашу Вітчизну від агресора. Особливо зворушують світлини, на яких чорнороби війни тримають на руках своїх діток.  Чимало фото дітей, старших людей, що символізує  єдність поколінь. Це ніби великий сімейний альбом України. Одне із фото удостоєне спеціального призу Національної спілки журналістів України. “Залізна леді” — на фото  бабуся, якій, мабуть, далеко за 70, хвацько рубає сокирою дрова (http://wz.lviv.ua/photo). Далі мали унікальну можливість з висоти пташиного польоту оглянути панораму старовинного міста Львова. Діти мусіли поконати 408 сходинок від головного входу ратуші до оглядового майданчика. Потім, вдихали запах свіжозмеленої кави у єдиній в світі копальні кави і купували смаколики у Львівській майстерні шоколаду. Львівський шоколад заборонено витирати з пальців та губ хустинками чи серветками - єдина рекомендація - обережно і цільно злизувати. 
Найважливішим пунктом  подорожі був зоологічний музей Львівського національного університету імені Івана Франка, тут учнів привітно зустріла Романова Христина Йосипівна і розпочалася  неймовірна пригода у світі тварин. Наукові колекції музею налічують понад 178 тис. експонатів, з яких близько 10 тис. формують експозицію. Фонди музею по праву презентують тваринний світ усіх континентів та всіх акваторій земної кулі. 
І нарешті кульмінація  подорожі – досягнення вершин Високого Замку. Втомлені,  але з новим багажем знань та вражень, діти повернулися додому. Подорож – це завжди відкриття. Подорожуючи, ми відкриваємо для себе світ, а себе – світові.
Тільки відправившись у подорож, ми можемо побачити своїми очима далекі країни та міста, про які так багато чули або читали. Та що там далекі країни… сусіднє місто чи мальовниче село можуть назавжди залишитись для нас тільки назвами, якщо ніколи туди не поїдемо. 

Класний керівник 8-А класу
 Войцеховська-Штаблава А. М.