22 березня 2019


22 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДИ

22 березня вся Планета святкує Всесвітній день води, встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році в Ріо-де-Жанейро, яка, прийнявши резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, проголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Щорічно одна з установ ООН призначається координатором заходів Всесвітнього дня водних ресурсів і відповідає за просування нової теми. Так, період з 2005 по 2015 роки оголошено десятиліттям ″Вода для життя″. 2017-го року гаслом заходів є ″Безпека води і харчів″, 2018 рік –« Природа і вода», а 2019 рік – « Вода для всіх».Основна мета – привернути увагу на щораз більше забруднення річок і питної води, зменшення ресурсів прісної води та залучення суспільної уваги до даної проблеми. Адже без води життя людини неможливе. Також не варто забувати, що всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби – на 75%, медузи – на 99%, картопля – на 76%, яблука – на 85%, помідори – на 90%, огірки – на 95%, кавуни – на 96%. Навіть людина складається з води. 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей.
Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсоток втраченої води зросте до 10%, то у людини починаються галюцинації. При втраті в 12% людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті в 20% людина помирає.
Вода дуже корисна, наприклад, вона допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень вчені з’ясували, що ті люди, які п’ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого удару на відміну від тих, хто п’є води всього дві склянки.
Вода є найпростішою і звичною речовиною на планеті. В даний час 70% території нашої планети покриті водою. При цьому її можна пити тільки 1%. За останні роки в світі відбулося безліч конфліктів, пов’язаних з доступом до води. Згідно з даними ООН, аж 884 мільйони людей у світі не мають доступу до безпечного джерела води, а 2,5 мільярди потерпають від захворювань, спричинених відсутністю санітарної інфраструктури.
У Щирецькій ЗОШ №2 І – ІІІ ст. у цей день класними керівниками 1 – 11 –х класів було проведено виховну годину « Вода – джерело життя», яка сприяла розширенню уявлень учнів про роль води в житті людей. Учні поглиблено вивчили про водні ресурси, закріпили знання про функцію води в організмі. Школярі 7 – х класів під керівництвом вчителя біології Даць О.С. та вчителя географії Сениш Л.Р. презентували такі екологічні проекти: «Що я можу зробити для збереження води», «Подорож краплини води», а учні 10 – х класів на уроках біології вирішили проблемне питання «До чого може призвести безвідповідальна поведінка?», дали відповіді на запитання вікторини «Вода для життя» та склали пам’ятку «Збереження водних багатств».
Бережіть воду!

Заступник директора з ВР
Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст.
Кошівка У.Б.




18 березня 2019


«Запобігти! Врятувати! Допомогти!»

14 березня у Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ст. відбувся показовий День цивільного захисту «Запобігти! Врятувати! Допомогти!»
Метою дня було практичне відпрацювання учнями теоретичних знань та навичок, отриманих під час вивчення теорії з основ здоров’я, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту, а також досягнення злагодженості у роботі керівного, командно-навчальницького та особового складу формувань, педагогічного складу й учнів навчального закладу в цілому як об’єкта цивільного захисту при виконанні заходів щодо попередження та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.
Було проведено педраду в якій взяли участь: завідувач НКП Наливайко Дмитро Дмитрович, начальник цивільного захисту Щирецької ОТГ Двойченко Л.В., завідувач сектору цивільного захисту Пустомитівської районної державної адміністрації Львівської області Гладун В.І., начальник відділу освіти Щирецької ОТГ Терещук А.В., головний спеціаліст відділу освіти Когут Н.О., директори шкіл, учні 10-А та 7-их класів. Під час проведення розглянули нормативні документи, постанови КМУ та накази Міністерства освіти та науки України. А також переглянуто відеоролики, які інформували про дії населення у надзвичайних ситуаціях.
Колектив школи продемонстрував свою готовність діяти під час евакуації. На завершення проведених заходів виступили директор школи Г.М. Пижик та завідувач НКП Наливайко Д.Д. вони подякували усім за якісну підготовку до Дня цивільного захисту та наголосили, що кожна людина має право на захист свого життя і здоров’я.
Кошівка У.Б., заступник директора з виховної роботи
 Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.






15 березня в Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ст. відбувся виховний захід приурочений 80-річчю утворення Карпатської України.
Карпатська Україна є однією з тих сторінок нашої історії, якою пишається кожен українець.
Ця подія засвідчила прагнення українців Закарпаття бути частиною єдиного українського народу. Це була перша спроба з часів Української революції 1917-1921 років демократичним шляхом відновити суверенітет України.
Попри морок окупації, проголошення незалежної держави мало велике значення, бо продемонструвало непоборне прагнення населення краю до возєднання в єдиній Українській державі.
Косилович О.О., вчитель історії Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст.



15 березня 2019


  У кожного народу є свої знакові постаті. Такою постаттю є для нас, українців, Т. Г. Шевченко. Він був і залишається справжнім митцем, людиною надзвичайної долі і неймовірного таланту, що здобула світову славу. Уже більше століття березневі дні називаємо Шевченківськими і вклоняємось Кобзареві, вшановуємо його пам'ять.
 Не був винятком і цей рік. 11 березня у Щирецькій ЗОШ № 2 І-ІІІ ступенів учнями 10-Б класу та Шилич М.В. було проведено святково-урочистий захід "Хай палає свічка..."
    Учні декламували поезії великого майстра поетичного слова. Герої творів Шевченка - Катерина, Наймичка, Русалка - були присутніми на святі.
    Дівчата-бандуристки (Колодрубець В., Кречковсьа С., Шулим Ю., Якимів О.) виконали композицію, в якій розповідалось про важку долю поета.
    Читці поезій про Т.Шевченка (Кіндій І., Синенька Н.) вразили присутніх щирістю декламування.
    Смолинський М. та Шимчишин В. виконали роль батьків Шевченка.
    Свято завершилося музичною композицією у виконанні учениці 7-А класу Штаблавої Христинки.
    Директор школи Г. М. Пижик подякувала учасникам святкового дійства.




01 березня 2019



01.03.2019року у Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів Щирецької селищної ради учні 6-х класів зустрічали весну під романтичні відголоски дня св. Валентина. Узагальнюючи весняні настрої, з допомогою  класних  керівників Квасниці О.Б., Кузь І.І. учні та гості свята почули гарні вірші, побачили цікаві відеоролики про св. Валентина, розквіт природи навесні,  пробудження  нового, чистого і незрадливого почуття взаємоповаги, взаєморозуміння, пошани та любові один до одного.
Квасниця О.Б. організувала актуальне опитування серед учнів школи різного віку, на тему: « Що для тебе любов?». Реакція дітей  та їхні трактування даного почуття здивували не лише самих учнів, а й  глядачів – гостей свята. Так як опитування було організоване у відео форматі.
Спокійна музика, сонячна погода все  сприяло релаксуючій  атмосфері.
Учні та гості свята  весело провели час та почастувалися веселими  жартами, пісеньками та поезією про весну і кохання.




28 лютого у м.Львові в музеї Визвольної боротьби відбулось нагородження учасників районного конкурсу «Борці за незалежність України – мешканці мого міста (містечка, села)» в якому брала участь учениця 10-Б класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст. Ванівська Софія. Учні писали наукові статті про героїв України з давніх часів до сьогодення. Стаття, написана нашою ученицею була про лікаря, героя України Тараса Григоровича Кончевича, мешканця нашого містечка Щирця, який загинув в зоні АТО у 2015 році, надаючи першу допомогу пораненим.
Пам’ятаймо героїв нашої Батьківщини і прославляймо їх!

Косилович О.О., вчитель історії Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст.