24 лютого 2020


21 лютого у нашій школі відбулася відкрита виховна година на тему: "Моя мова - найкраща". За допомогою вчителів-словесників учні 5,7,10 класів взяли участь у вікторині " Вгадай слово", продекламували вірші про рідну мову. Також діти переглянули уривок мультиплікаційного фільму, озвученого українськими дикторами та відомими телезірками "Серце дуба", та мали змогу порівняти з оригінальною англомовною версією. Результати своїх вражень та досліджень діти висловили у творах- роздумах відповідної тематики.
Завершальним етапом відзначання Міжнародного дня рідної мови у нашій школі стало голосування за кращу стінгазету, до створення яких долучилися сі класи школи. перемогла дружба та ввічливість!






21 лютого 2020

Україна не раз піднімалася з колін. Побита і вся в ранах, нездоланна для ворогів своїх, вона йшла під кулі, щоб захистити дітей своїх. Терновим шляхом іде Україна до сьогоднішніх днів.
   Лютий... Скорботний час для України... Не маємо права забути.... Розстріл мирної акції протесту...
   Учнівський та педагогічний колектив нашої школи у скорботі схиляє голови перед подвигом звичайних людей, які насправді є Героями. всі спогади шестирічної давності є болючими.... Кожне слово дається важко... 20 лютого у народному домі заучем Кошівкою У.Б. а вчителем Шилич М.В. було проведено захід присвячений подіям, які відбувалися 20 лютого 2014 року у Києві. Ведучі, декламатори, виконавці пісень - усі з болем відтворювали ці події.
  Небесна Сотня зробивши перший крок, полинула журавлиним ключем у небо. Українські Ангели загинули за правду, свободу, незалежність нашої держави. Серед них був і наш земляк Богдан Ільків.

Скорбимо...
Не маємо права забути...
Слава Україні!
Героям Слава!








 

19 лютого 2020





День безпечного Інтернету 2020
11 лютого 2020 року у світі відзначали День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».(https://betterinternetcentre.org).
День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю.  День безпечного Інтернету відзначають щороку. Мільйони людей об’єднуються, щоб надихнутися для позитивних змін онлайн, підвищити освіченість з питань безпеки онлайн та взяти участь у заходах, що проходять у всьому світі. День безпечного Інтернету націлений на створення безпечного та найкращого Інтернету, де кожний та кожна можуть використовувати технології відповідально, у дусі поваги, критично та творчо.
День безпечного Інтернету має на меті долучити до співпраці дітей і молодь, батьків і вихователів, освітян, педагогів і соціальних працівників, представників індустрії та політиків, надихаючи їх відігравати свою роль у створенні найкращого Інтернету.
Тема Дня безпечного Інтернету „Разом для найкращого Інтернету” надихає всіх приєднуватися до руху та використовувати найкращий потенціал Інтернету для об’єднання людей. Є багато шляхів зробити це:
·         Діти й молодь можуть допомогти покращити Інтернет, поводячись в онлайні позитивно та ввічливо, захищаючи онлайнову репутацію як власну, так і інших, використовуючи позитивні можливості створення, залучення та поширення контенту онлайн.
·         Батьки й вихователі відіграють важливу роль у натхненні та підтримці дітей і молоді використовувати технології відповідально, у дусі поваги, критично та творчо шляхом забезпечення відкритого діалогу з дітьми, навчання їх використовувати безпечні й позитивні технології, а також подаючи приклад поведінки.
·         Представники і представниці освітянської спільноти та соціальної сфери можуть допомогти покращити Інтернет через формування в учнів та учениць навичок цифрової грамотності шляхом розвитку критичного мислення, що дозволить їм гарно орієнтуватися в онлайновому світі. Вони можуть демонструвати власні приклади онлайнової поведінки учням і студентам, а також надихати їх створювати власний контент і робити позитивні вибори онлайн.

17 лютого учні 5- 11 класів Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст., під керівництвом вчителів фізики та інформатики Войцеховської-Штаблави А.М. та  Перервіної О.М., взяли участь у Всеукраїнських конкурсах «Безпечний Інтернет»від освітнього проєкту На урок та «Основи кібербезпеки» від Всеосвіти. Це конкурси для всіх, хто користується Інтернетом. В основі завдань — не шкільна програма з інформатики, а цікаві та важливі питання, з якими учні стикаються, коли проводять час за комп'ютером, зі смартфоном чи планшетом. Усі учні, їхні батьки та наставники отримали дипломи, сертифікати і подяки.

Учні другого класу, під керівництвом вчительки Улич Л.М. переглянули мультфільм, створений телеканалом ПЛЮСПЛЮС «Увага! Інтернет!». У ньому у дотепній, іронічній та легкій для запам’ятовування формі розглядалися «несерйозні» дитячі проблеми. Діти вчилися ставити будь-які запитання, експериментувати, розмірковувати та приймати рішення і діяти у несподіваних або ж складних ситуаціях.

Соколова В.І., заст. директора з НВР Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст.




17 лютого 2020



Кабінет біології у сучасній українській школі
  
         Біологічний кабінет в школі — це навчальний клас, де учні вивчають закони природи та взаємозв’язок людини з нею. Однак без належного обладнання та оснащення, що становлять матеріальну базу кабінету, неможливо використовувати ті нові форми і методи навчання, які, згідно з концепцією «Нової української школи» і реформи освіти в Україні, впроваджуються в практику, а також виконувати в повному обсязі лабораторні та практичні роботи, передбачені типовою програмою навчання.
         Дитячі психологи приходять до висновку, що розумова праця школярів при вивченні біології  дещо схожа з науковою та творчою діяльністю науковців. Адже виконуючи лабораторні та практичні  завдання, школярі переосмислюють освоєні знання й самостійно визначають окремі закономірності та додаткові факти. Тому вислів: «Що чую — можу забути, що бачу — запам’ятовую, що роблю — розумію», -  є  основою роботи на уроках біології.  
         Міністерство освіти і науки України затвердило Типовий перелік засобів навчання та обладнання навчального і загального призначення для кабінетів природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів (наказ від 22.06.2016 № 704). Типовий перелік затверджено, щоб забезпечити єдині підходи і вимоги до рівня надання освітніх послуг природничо-математичного напряму та рівні умови здобуття освіти для всіх учнів, визначити загальні та спеціальні вимоги до матеріально-технічного обладнання кабінетів природничо-математичних предметів.
         Відповідно до розпорядження Львівської ОДА у 2019 році було виділено додаткову субвенцію місцевим бюджетам області у розмірі близько 15 млн. грн. Критерієм розподілу субвенції були досягнення учня у ІІІ - ІV етапах Всеукраїнських учнівських олімпіадах у 2018/2019 н. р. Отож, 22 школи Львівщини отримали  субвенцію на обладнання кабінетів природничо-математичного спрямування. Серед них і Щирецька ЗОШ №2 І – ІІІ ст. Щирецької ОТГ.
         За високі досягнення учня 11 класу Кузіва Богдана у ІІІ – ІУ етапах Всеукраїнської  учнівської олімпіади  з біології, за призові місця учнів школи у Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах, учителю біології              Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст. Даць О.С., було виділено кошти в сумі 800 тис.  гривень. Також на засадах співфінансування  виділено з місцевого бюджету Щирецької селищної ради ще 80 тис. на матеріально – технічне обладнання кабінетів природничого - математичного циклу. За отримані кошти  було придбано 3 інтерактивних комплекси, багатофункціональні пристрої, шафи, акустичну систему, комп’ютери, цифровий вимірювальний комплекс ІТ + лабораторію, комплект для дослідження стану навколишнього середовища "Еко-знайка",  мікроскопи, лупи,  мікропрепарати, стенди, моделі органів живих організмів, моделі – аплікації, гербарії, скелет людини, шкільні лабораторні набори, телескоп та ін.
         Оснащення шкіл необхідним шкільним обладнанням - дуже важлива складова якісного та успішного педагогічного процесу. Адже в сучасній школі учні отримують не тільки знання, а й займаються дослідницькими та науково – практичними роботами.
  Терещук А.В, начальник відділу освіти Щирецької селищної ради