21 грудня 2018


Вітаємо переможців !
Талант і творча обдарованість особистості стають сьогодні запорукою інтенсивного економічного розвитку країни і сприятливим фактором національного престижу. Відомо, що інтелектуала з високим рівнем розвитку творчих здібностей не можна замінити ні кібернетичною машиною, ні колективом індивідуумів із середніми інтелектуально-творчими здібностями. Тому проблема творчості в наші дні стала настільки актуальною, що вона по праву вважається проблемою століття.
Обдаровані діти – майбутній цвіт нації, її інтелектуальна еліта, гордість і честь України, її світовий авторитет. І завдання учителя на етапі модернізації змісту освіти в умовах особистісно зорієнтованого підходу полягає в тому, щоб дбайливо ростити нові таланти. Працювати з обдарованими та здібними учнями дуже відповідально, тому вчителі приділяють велику увагу самоосвітній діяльності, використовують в роботі ефективні педагогічні та психологічні методики, технології, форми і методи розвитку творчих здібностей цієї категорії учнів. Участь у предметних олімпіадах - яскравий показник ефективної роботи з обдарованою молоддю.
За підсумками ІІ (районного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад 2018 – 2019 н.р.  переможцями стали учні Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів.  І місце  вибороли учні 10 – А класу:  Кузів Богдан  з біології, Василенко Роман з  фізики, Вітер Вікторія з екології; ІІ місце – Лев Андрій ( 11 клас ) з історії; ІІІ місце – Денисенко Софія ( 8 – Б) з  англійської мови, німецької мови, української мови, географії,Стецура Наталія ( 11 клас ) з німецької мови, Штаблава Христина ( 7 – А клас ) з фізики, Деда Ольга ( 9 клас ) з історії, Федевич Олексій ( 10 – Б )  з географії та Кузів Богдан ( 10 – А клас ) з хімії.
Переможцями ІІ етапу ХІХ Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика стали Денисенко Софія ( 8 – Б клас ) ІІ місце  та Штаблава Христина ( 7 – А клас ) ІІІ місце.
Особливу подяку висловлюємо   вчителям, які проводили підготовку учнів до участі в олімпіадах та конкурсах: вчителю біології і хімії Даць О.С., вчителю фізики Войцеховській – Штаблаві А.М., вчителям історії Косилович О.О. та Василишин О.Б., вчителям англійської і німецької мов Плацидем М.І. та Квасниці О.Б., вчителям географії Сениш Л.Р. та Шараварі Л.Я., вчителям української мови та літератури Шилич М.В. та Курилас Д.А. Їхня праця – дуже кропітка і на перший погляд непомітна, – є надзвичайно важливою. Причому, з перемогою на цьому  етапі вона не завершується, а й далі активно триває, адже попереду – подальші випробування. 
Соколова В.І., заступник директора з навчально – виховної роботи Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст.



14 грудня 2018





Благодійна акція
12 грудня учні Щирецької ОТГ приєдналися до благодійної поїздки у геріатричний пансіонат, що знаходиться у Львові. Напередодні дня Святого Миколая учнівські колективи шкіл організували невеличкі подаруночки, які згодом передали літнім людям. Учні отримали море емоцій від спілкування з пенсіонерами, та зрозуміли, що робити добро потрібно, а особливо тим, хто його потребує.
Вітер Вікторія,
голова учкому Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст.





Всеукраїнський тиждень права

З 10 по 14 грудня в Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ст. пройшов Всеукраїнський тиждень права. В ході його проведення учні школи ознайомилися із базовими знаннями про свої права, уміння використовувати їх на практиці.
Всеукраїнський тиждень права започатковано відповідно до указу Президента України від 8 грудня 2008 року.
Тому він проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня – Міжнародний день прав людини, який заснований 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.
1948р. ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини.
Цього року відзначається 70-а річниця Загальної декларації прав людини.
10 грудня вчителем правознавства Косилович О.О. проведено Всеукраїнський урок «Права людини» у 9 класі.
Класними керівниками 5-7-х класів проведено годину спілкування «Як примирити «хочу» і «буду»», «Маю право» і «зобов’язаний» та бесіди щодо протидії булінгу.
Учень 10-Б класу Федевич Олексій підготував презентацію «Права дитини».
Протягом тижня пройшов конкурс малюнків на правову тематику.
Проведення таких заходів виховує у дітей відповідальність за свої вчинки  та повагу до гідності інших людей.


07 грудня 2018


З гордістю про Збройні сили
До Дня збройних сил України гуртківці драматичного гуртка Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст. під керівництвом Скородинської О.М. підготували святковий захід, який провели у Народному домі селища. На святі було багато гостей – учасники АТО, виконавчий комітет Щирецької об’єднаної територіальної громади, дирекція, учні та вчителі школи.
Зі словом привітання виступив голова ОТГ Василишин О.П. Ведучими урочистості були Лев Андрій і Стецура Наталія (уч.11 класу) та Паснак Іванна-Софія (уч. 10-А класу). Слова привітань і побажань з нагоди свята звучали з уст п’ятикласниць Качмарик Анни-Марії, Шулим Юлії, Звір Анастасії, Віблої Роксолани. Майстерно декламували вірші Ільків Софія, Петришин Андріана, Шабаковська Андріана, Кардаш Олена, Паламар Соломія, Хомин Наталія, Гавур Юлія (уч. 5 класу). П’ятикласники дуже хвилювалися, для декого це був перший виступ перед такою великою аудиторією. Впевнено і артистично виконували свої ролі шестикласниці Дік Сніжана, Кравець Яна та Шкірко Анастасія, у сценках – Пушкар Лілія та Кузь Денис (уч. 8-А класу), Слободчук Володимир, Скочиляс Максим (уч. 10-А класу) та Лев Андрій (уч. 11 класу). Марців Вероніка (уч. 11 класу) у пісні побажала: «Дай, Боже, здоров’я нашим солдатам».
Зворушливим був вихід ангеляток зі свічками Пам’яті. Захід супроводжувався відеокадрами та роликами, які демонструвалися на екрані. Не один глядач стримував у серці щем і переповнювався гордістю за своїх захисників і свою Вітчизну. Завершилося свято піснею-проханням:
Боже! Україну збережи!
Господи, помилуй грішних.
Змилуйся над нами і прости,
Молимо Тебе, Всевишній.
І від ворога нас захисти,
Бо без Тебе ми безсилі.
Господи, зміни все навкруги,
Дай спасіння Україні!
Доскоч Г.В. педагог-організатор Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст.







06 грудня 2018



Нещодавно у школі  за планом роботи учнівського парламенту Щирецької територіальної  об'єднаної громади відбулися змагання команд 5-го класу Щирецької ЗОШ № 1 та Щирецької ЗОШ № 2.
Темою змагань "Що? Де? Коли?" була природа України. Провела змагання заступник голови учнівського парламенту Назаркевич Соломія. Команди нагороджені пам'ятними знаками та грамотами.



04 грудня 2018




Методичне об’єднання вчителів фізики Щирецької ОТГ

Фізика – одна з найцікавіших природничих наук, у якій яскраво виявляється діяльність людського розуму.
30 листопада відбулося виїзне засідання методичного об’єднання вчителів фізики Щирецької ОТГ. Вчителі фізики Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст. -  Соколова В.І., Перервіна О.М., Войцеховська-Штаблава А.М., Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ст. ім. Героя України Богдана Ільківа – Романів Г.Р. та Дмитрівської ЗОШ І-ІІ ст – Макух З.С. разом з учнями 8-А, 8-Б, 10-А та 11 класів Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст відбули захоплюючу подорож на фізичний факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка.
Фізичний факультет створено 1953 року після поділу фізико-математичного факультету університету. Сьогодні на факультеті є шість кафедр: теоретичної фізики, експериментальної фізики, фізики металів, фізики твердого тіла, загальної фізики та астрофізики. Нашим провідником по факультету люб’язно погодився бути доцент кафедри фізики металів кандидат фіз.-мат. наук Штаблавий І.І.
Свою екскурсію ми розпочали з кафедри фізики металів, а зокрема з лабораторії структурних досліджень рідин. Наукові напрямки лабораторії:
дослідження структури ближнього порядку розплавлених металічних і напівпровідникових сплавів методом рентгенівської дифракції та вимірювання структурно чутливих властивостей (в'язкість, густина, поверхневий натяг, електропровідність); лабораторія обладнана рентгенівськими апаратами, зокрема ДРОН-3М, УРС, рентгенівськими камерами “Вайнсенберг”, КРОП та ін., які дають змогу вивчати атомну структуру кристалічних матеріалів; довгохвильовими рентгеноспектральними апаратами типу ДРС, РКД-1, які дають можливість досліджувати параметри електронно-енергетичного спектру кристалічних та аморфних матеріалів при низьких та середніх температурах.
Про становлення і розвиток фундаментальних оптичних і спектральних досліджень на кафедрі експериментальної фізики нам розповів її завідувач професор Волошиновський А.С.
Рішення про створення факультетської кріогенної лабораторії на базі гелієвої станції Г-8У було прийнято у 1971 році ректором Університету професором Максимовичем М.Г. за поданням деканату (декан: доцент Романюк М.О.) і завідувачів кафедр. Будівництво будинку гелієвої установки завершилося в 1975 році і 14 листопада того ж року була введена в дію гелієва станція Г-8. У грудні 2004 року директором призначено доктора фізико-математичних наук, професора Капустяника Володимира Богдановича, який нас зустрів і привітав у навчальному центрі низькотемпературних досліджень.
Кульмінацією нашої подорожі були вражаючі експерименти з рідким азотом представлені Мандрикою Андрієм Васильовичем, старшим лаборантом навчальної лабораторії ядерного практикуму.
Войцеховська-Штаблава А.М.,
 учитель фізики Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.

27 листопада у школі відбулося талант-шоу "Школа має талант". учасниками конкурсу були учні 5-9 класів. Учасники змагалися у наступних номінаціях: "Вокал", "Хореографія", "Музиканти", "Художнє мистецтво", "Декламування".
Для участі у шоу виявили бажання чимало учнів. У нашій школі навчаються справжні таланти, серед яких майбутні музиканти, співаки, актори, режисери, гумористи, хореографи....
Глядачі мали змогу оцінити виступи співаків: Шабаковської А., Шаравари Ю., Штаблави Х.; декламаторів віршів Дік С., Деду О.; танцювальних колективів 5 класу, 6-А, 7-А, 7-Б, 8-А та танцювального дуету 9 класу.
Майстерне виконання творів на музичних інструментах продемонстрували учень 5 класу Гінкул Ю. та Штаблава Х. учениця 7-А класу.
Оригінальні виступи показали учні 6 Б класу, які відзняли відеокліп  до гумористичної пісні про школу під назвою "Це найкращий день", та учень 7А класу Козак А., який склав 3 кубика Рубика за 2 хвилини.
У номінації "Мистецтво" учні Звір А. (5 кл.) та Підгірний І. (7-А кл.) подали свої роботи на розгляд журі.
Учні, вчителі та гості шоу побували в чарівному світі творчості, в якому вічно процвітають добро, розуміння, світло і любов.






29 листопада 2018


Патон Борис Євгенович. Подвійний ювілей української науки
22 листопада у Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ст., у 10-А класі, під керівництвом учителя фізики Войцеховської-Штаблави А.М, була проведена виховна година присвячена 100-річчю від дня народження Бориса Патона.
Академік Б.Є. Патон є одним з фундаторів і  беззмінним президентом Міжнародної асоціації академій наук, об’єднуючої національні академії наук, а також ряд провідних наукових центрів країн СНД. Б.Є. Патон - почесний президент Міжнародної інженерної академії, член Академії Європи, почесний член Римського клубу. Він є дійсним членом Російської академії наук, іноземним членом Шведської королівської академії інженерних наук, Національної академії наук Індії, академій наук і науково-технічних суспільств багатьох інших країн. 

Учні 10-А класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.


«Світочі української церкви»

27 листопада 2018 року на базі опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ  ст. ім. Героя України Богдана Ільківа і Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст. відбувся семінар вчителів історії Щирецької ОТГ з нагоди святкування 1030 років з часу прийняття християнства. Саме тому, не випадково, обрали тему «Світочі української церкви». Такими визначними постатями української церкви є митрополит Андрей Шептицький та продовжувач його справи патріарх Йосип Сліпий.
Якби ми хотіли назвати чотири українські постаті, що презентують найкраще характер і психіку українського народу, то ми б прийшли до такого висновку: поетично-ліричну сторінку нашої України найкраще показує Т.Шевченко, народну мудрість – Г. Сковорода; втілення сильної духом і одночасно ніжної жінки – Л. Українка, а втіленням релігійно-церковного велетня є митрополит Андрей Шептицький.
Йосиф Сліпий був людиною, яка у середині ХХ ст. потрясла цілим світом. Все його життя – це наука і молитва.
Під час семінару були використані ролики на релігійну тематику та про представників української церкви. Ведучі заходу Бурмеха А., Кузів Б., Стецура Н., Михайлів Б. розповіли про витоки прийняття християнства та його утвердження на українських землях. Також учнями шкіл: Штаблавою Х., Ільків А., Кріль А., Пушкар Л., Стецурою Н., Мозолою Я., Чаплинською Х. було виконано духовні пісні та продекламовано вірші.
Вчителі історії Басюк О.Я., Косилович О.О. підготували презентації про тернистий життєвий шлях митрополита А. Шептицького та патріарха Й. Сліпого. Підсумовуючи захід вчитель історії Василишин О.Б. розповіла про безцінний вклад велетнів духу в розвитку української церкви.
Вітер Вікторія,
голова учкому Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст.

До 85 роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні у школі 24 листопада учком  провів у всіх класах хвилину Пам'яті жертв геноциду українського народу. Організатори заходу Денисенко Софія та Яріш Марта нагадали учням  про участь у загальнонаціональній акції "Засвіти свічку".

26 листопада 2018

Класний керівник 9 класу Мига Н.Л. провела відкриту виховну годину з учнями на тему "Шкідливі звички у підлітковому віці".
Учні переглянули профілактичні ролики про шкідливість тютюнопаління, вживання наркотиків, алкоголізму.
Практичний психолог Скородинська О.М. прокоментувала усі ролики і провела тренінг, як не стати залежним від шкідливих звичок.
До дня Гідності та Свободи учні 9 класу нашої школи під керівництвом класного керівника Миги Н.Л., педагога організатора Доскоч Г.В., практичного психолога школи Скородинської О.М. провели годину мужності у Щирецькому народному домі. На заході були присутні учні 5-10 класів школи, працівники культури, громадськість селища.
Зі сцени у виконанні учнів прозвучали вірші щирчанок Г. Богдан, О. Вакуленко та інших авторів, присвячених людям, які відстоювали на Майдані своє право на євроінтеграцію, на право жити в країні, де поважають честь і гідність кожного громадянина.
Зворушливо прозвучав вірш "Пробач мені, мамо, за чорну хустину", який продекламував Пушкар Максим під супровід гри на скрипці Романович Марічки.
Учні згадали і  своїх односельчан-героїв: Богдана Ільківа, Олега Клима, Тараса Кончевича. На екрані демонструвалися відеослайди тих героїчних днів. 
Усіх героїв Революції Гідності та свободи присутні пом'янули хвилиною мовчання.


22 листопада 2018

20 листопада учні 5-го класу разом із класним керівником Косилович О.О. провели виховний захід "Давайте познайомимось".
Учні розповідали про себе, свої захоплення, співали пісень, танцювали, закликали друзів, щоб ніколи не сварилися, жили в злагоді та цінували один одного.
Гостями свята були вчителі та учні старших класів, які отримали багато позитивних емоцій від проведеного заходу.

9 листопада у нашій школі відбувся також концерт присвячений Дню української писемності і мови, в якому взяли участь учні 5 і 10 класів. Метою заходу було підкреслити важливість українського слова в умовах сьогодення. учні залюбки декламували поезію та співали пісні, закликали берегти та шанувати рідну мову.

15 листопада 2018



9 листопада – День української мови та писемності – це державне свято, яке Щороку відзначаються  в Україні.
У Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів Щирецької селищної ради учні та вчителі урочисто відзначили знаменну дату. Учні 6 – х класів змагались у цікавому мовознавчому квесті, в ході якого усі бажаючі ерудити мали змогу збагатити свій багаж знань. Ребуси, загадки – таким арсеналом озброїлись учні 6-А класу, а учні 6-Б класу змогли дати відсіч доречними та влучними відповідями.
Перебіг цікавого уроку доповнив спільний перегляд  українських  мультфільмів, де кожен зміг оцінити барви рідної мови устами казкових героїв.
«Хто вчиться змолоду -  не зазнає на старість голоду», - вчить народна мудрість. Недаремно цього дня віддавали до школи дітей, адже грамоти навчатись – велике діло!

13 листопада 2018


Ми прагнемо жити в успішному суспільстві, а успішність суспільства залежить від його ефективності. Ефективне суспільство будують професіонали - гарні фахівці, знавці своєї справи. «Своя справа» – це та, яка приносить не лише матеріальне, а й моральне задоволення та позитивні емоції. А задоволення від життя та налаштованість на позитив – це вже половина успіху! Така проста формула доводить важливість обрання «своєї» професії.

Сучасний світ професій став різноманітнішим. Це призвело до того, що майбутнім абітурієнтам стало складніше зробити вибір майбутньої спеціальності і  дуже важливо зробити правильний вибір своєчасно.
9 листопада Львівський   національний аграрний університет відкрив двері для майбутніх абітурієнтів, молодій творчій еліті, щасливому майбутньому нашої держави. Зранку центральна площа університету була переповнена шкільними автобусами, до аграрного вузу завітало багато випускників  з різних областей України.
Спершу у повітрі зависла нотка хвилювання, однак, завдяки невичерпним старанням та ентузіазму працівників і студентів, зрештою вирував святковий настрій. Представники студентства ЛНАУ радо зустрічали, консультували і підтримували майбутніх аграріїв, частували гостей смачним чаєм та улюбленими солодощами, а мажорна сучасна музика додавала позитиву.

У холі головного корпусу майбутні студенти мали змогу ознайомитися з факультетами, творчими роботами та книжковими надбаннями викладачів кафедр. Кожен абітурієнт отримав на добру згадку море вражень від  відвідання університетських музеїв.
На дітей чекали консультації відповідального секретаря приймальної комісії університету, розмова з деканом факультету агрономії та екології, щодо вступної кампанії 2019 року…








09 листопада 2018



08 листопада в нашій школі проходили районні (зональні) змагання з настільного тенісу серед школярів.
 В змаганнях брали участь учні Щирецької ЗОШ № 2 І-ІІІ ст.та Щирецької ЗОШ № 1 І-ІІІ ст.
Перемогу отримала  команда нашої школи.

01 листопада 2018


Повчальна зустріч
У перший день навчання, після канікул, відбулася зустріч семикласників Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст. з представниками поліції. Школярі на конкретних життєвих прикладах зрозуміли те, чому треба знати і виконувати Правила дорожнього руху, Правила для учнів, як вберегти себе від необачних вчинків і не завдавати клопоту власним батькам. Гості радо відповідали на усі запитання слухачів.






Поїздка у музеї
На канікулах учні 5-9 класів Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст. разом з педагогами Доскоч Г.В., Моцяк Н.Б. та Кнігініцькою І.В. побували у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка та Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського.
Школярі уважно слухали екскурсоводів, які дуже цікаво і доступно розповідали про життя Великих українців.
Додому поверталися задоволеними і духовно збагаченими.


30 жовтня 2018




Всесвітній день протидії  торгівлі людьми
В останній день навчання, перед канікулами (19.10), учкомом Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст. проведено конкурс плакатів на тему «Людина – не товар». Найкращими були плакати 9-го та 8-Б класів.
Старшокласники прослухали лекцію та відповіли на запитання анкети на таку ж тему, які провели начальник відділу соціальної роботи Щирецької територіальної об’єднаної громади Панчишин І.І. та практичний психолог школи Скородинська О.М.


16 жовтня 2018

У переддень великого християнського свята Покрови, Дня українського козацтва, Дня захисника України на шкільному майданчику зібралися усі учні школи, які виконали державний гімн України під керівництвом вчителя музики Книша П.М. Восьмикласники Кравчишин Анна, Пушкар Лілія, Кардаш Василина, Врублевська Юлія, Футала Маряна (8-А); Горбачевський Святослав, Демків Олег, Хомин Павло (8-Б) продекламували вірші про героїчну УПА, сучасні військові дії і наших захисників; Підгірний Ігор ( 7-А) та Кінзерський Кирило  (4-А)  - "Молитву за всіх воїнів". Сценку "Листи на схід" зіграли Шилич Софія та Кузь Денис (8-А)
       Реквіємом усім загиблим молодим воїнам був виступ Лева Андрія (11 клас), Слободчука Володимира та Скочиляса Максима (10-А).
      Закінчилося свято танцем- флеш- мобом, підготовленим головою учкому школи Вітер Вікторією (10-А), у якому взяли участь понад сорок дітей.
      Після цього  учениці 7А класу Штаблава Христина, Тимчак Вікторія та 9 класу Костецька Соломія, Романович Марія, Кречковська Софія поклали квіти до усіх пам'ятних знаків у Щирці.