11 листопада 2016

«Шануймо рідне слово повсякчас»
День української писемності і мови у школі ми розпочали з привітання зі святом, яке написали учні різних класів на уроках мови під керівництвом учителя української мови та літератури Кузь І.І.
Шануймо слова – вони, як птах крилатий,
Котрий летить в безмежності світів
Бо мова наша – ворогам розплата
За кожне слово – у бою ти стій!
Педагог організатор Доскоч Г.В. провела конкурс читців-любителів поезії у 1-4 класах та 5-8 класах.
Переможцями конкурсу стали Пеприк Ірина (1 клас), Шкірко Настя та Горак Віталіна (4 клас), Денисенко Софія (6-Б клас), Кузь Вікторія та Кардаш Соломія (5-А клас).
Суддями на конкурсі читців були Лев Андрій (учень 9 класу) та Вітер Вікторія (учениця 8-А класу) – учасники районного конкурсу «Сурми звитяги», Шаравара Соломія (учениця 10 класу) – голова учкому школи.

Учителі української мови та літератури Афтанас Д.А., Кузь І.І. та Шилич М.В. на уроках продемонстрували відео-презентації «Мово рідна! Слово рідне…» та мовознавчі конкурси серед учнів.

Відзначаємо 40-річчя Української Гельсінської Групи
9 листопада 2016 року було знаменне тільки тим, що в цей день ми вшановували пам'ять Преподобного Нестора-літописця, День української писемності і мови а й тим, що 40 років тому (1976р) письменник і філософ Микола Руденко на прес-конференції у Москві оголосив про створення  в Україні правозахисної організації - Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Група діла на основі Прикінцевого акта Наради з безпеки та співпраці в Європі (НБСЄ), який підписали 1 серпня 1975 року в столиці Фінляндії м. Гельсінки 33 держави Європи (крім Албанії) та США і Канада щоб протистояти загрозі третьої світової війни з використанням термоядерної зброї, що дорівнювало б самогубству людства.
Держави-учасниці Гельсінського процесу зобов’язувалися дотримуватися прав людини в межах Загальної декларації прав людини ООН, виявлення фактів переслідування людей за їхні переконання відтоді мало юридичну основу обґрунтовувати претензії інших сторін і не втручатися у внутрішні справи країни.

Українські правозахисники скористалися цією нагодою, щоб показати світові, що в Україні порушуються елементарні права людини і нації. Вони поставили українські національні інтереси на міжнародну правову основу. І завдяки цьому всього через 15 років Україна здобула незалежність мирним способом.
5 листопада 2015 року на факультеті електроніки та комп’ютерних технологій Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся ХХІІІ турнір юних фізиків імені А.В. Бородчука для учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних і позашкільних закладів м. Львова та області.
Організаторами заходу є департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації, факультет електроніки та комп’ютерних технологій Львівського національного університету імені Івана Франка, КЗ ЛОР «Львівська Мала академія наук учнівської молоді».
З вітальним словом до учасників турніру звернувся Олег Бордун, голова журі турніру, професор кафедри фізичної та біомедичної електроніки ЛНУ імені Івана Франка.
У турнірі взяло участь 10 команд: Сихівського району м. Львова, 2 команди Жовківського, Миколаївського, Мостиського, Яворівського, Пустомитівського районів, Сокальської МАН, Золочівської МАН та команда м. Дрогобич.
Відбіркові, півфінальні та фінальні «фізбої» учасників турніру оцінювало журі, до складу якого ввійшли викладачі факультету електроніки та комп’ютерних технологій та вчителі загальноосвітніх шкіл міста та області.
Почесне І місце здобула команда Пустомитівського району у складі:
Любас Зоряни, учениці 11 класу Старосільської ЗОШ І-ІІІ ст.,
Варварич Лілії, учениці 11 класу Старосільської ЗОШ І-ІІІ ст.,
Литвишко Зоряни, учениці 10 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.,
Попеску Ганни, учениці 10 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.,
Шуварик Василини, учениці 10 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.
Команду для участі у турнірі підготували: Чобіт Олег Миколайович, учитель фізики Старосільської ЗОШ І-ІІІ ст. та Войцеховська-Штаблава Анна Мар’янівна, учитель фізики Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.
Вітаємо і бажаємо успіхів!!!

03 листопада 2016

Екскурсія «Життєва дорога видатних людей»
Напередодні відзначення 205-річниці (06.11.2016) від дня народження Маркіяна Шашкевича, якого називають будителем національного духу в Галичині, група учнів 8-А та 7-го класу Щирецької ЗОШ №2  І-ІІІ ст.


 відвідала музей «Русалки Дністрової» у Львові.
Своїм коротким (всього 32 роки), але плідним життям, поет, просвітитель, священик Маркіян Шашкевич заслужив у народу шану і визнання. Разом зі своїми друзями-однодумцями Іваном Вагилевичем і Яковом Головацьким впровадили у літургію українську мову, організували просвітительський гурток, який назвали «Руською трійцею». Вони рішуче виступили на захист рідної мови й культури у Галичині. Маркіян Шашкевич уклав першу українську читанку на західно-українських землях, яка була новаторською в педагогічній практиці того часу, але за життя автора не була надрукована.
Будучи священиком, Маркіян Шашкевич разом з друзями у 1837 році видав альманах «Русалка Дністрова» народною мовою, із тисячного тиражу якого тільки 200 примірників дійшли до читача, решта була конфіскована.
У селі Підлисся, на батьківщині Маркіяна Шашкевича, на Білій горі за кошти, зібрані народом у 1911 році встановлено хрест-памятник Поетові. Він символізує поневолений народ, який прийде до визволення і воскресіння. А на місці перепоховання, на Личаківському цвинтарі у Львові (помер і був похований спершу в селі Новосілки) стоїть величний пам’ятник: мати-Україна в образі скорботної жінки оплакує свого Великого сина.

У цей же день, ми ще побували у мальовничій місцині Львова – Софіївці, де знаходяться два знаменитих будинки – Державний меморіальний музей Михайла Грушевського та Національний меморіальний музей Івана Франка. З цікавих розповідей екскурсоводів ми дізналися про історію будівництва цих помешкань та життя родин Великих людей України – професора-історика Львівського університету, голови Центральної ради Української народної республіки Михайла Грушевського (150-річчя якого відзначали 29.09.2016р.) та Івана Франка, неординарної людини, письменника, поета, публіциста, вченого, громадського та політичного діяча (2016 рік – рік 160 річниці від дня народження).