03 листопада 2016

Екскурсія «Життєва дорога видатних людей»
Напередодні відзначення 205-річниці (06.11.2016) від дня народження Маркіяна Шашкевича, якого називають будителем національного духу в Галичині, група учнів 8-А та 7-го класу Щирецької ЗОШ №2  І-ІІІ ст.


 відвідала музей «Русалки Дністрової» у Львові.
Своїм коротким (всього 32 роки), але плідним життям, поет, просвітитель, священик Маркіян Шашкевич заслужив у народу шану і визнання. Разом зі своїми друзями-однодумцями Іваном Вагилевичем і Яковом Головацьким впровадили у літургію українську мову, організували просвітительський гурток, який назвали «Руською трійцею». Вони рішуче виступили на захист рідної мови й культури у Галичині. Маркіян Шашкевич уклав першу українську читанку на західно-українських землях, яка була новаторською в педагогічній практиці того часу, але за життя автора не була надрукована.
Будучи священиком, Маркіян Шашкевич разом з друзями у 1837 році видав альманах «Русалка Дністрова» народною мовою, із тисячного тиражу якого тільки 200 примірників дійшли до читача, решта була конфіскована.
У селі Підлисся, на батьківщині Маркіяна Шашкевича, на Білій горі за кошти, зібрані народом у 1911 році встановлено хрест-памятник Поетові. Він символізує поневолений народ, який прийде до визволення і воскресіння. А на місці перепоховання, на Личаківському цвинтарі у Львові (помер і був похований спершу в селі Новосілки) стоїть величний пам’ятник: мати-Україна в образі скорботної жінки оплакує свого Великого сина.

У цей же день, ми ще побували у мальовничій місцині Львова – Софіївці, де знаходяться два знаменитих будинки – Державний меморіальний музей Михайла Грушевського та Національний меморіальний музей Івана Франка. З цікавих розповідей екскурсоводів ми дізналися про історію будівництва цих помешкань та життя родин Великих людей України – професора-історика Львівського університету, голови Центральної ради Української народної республіки Михайла Грушевського (150-річчя якого відзначали 29.09.2016р.) та Івана Франка, неординарної людини, письменника, поета, публіциста, вченого, громадського та політичного діяча (2016 рік – рік 160 річниці від дня народження).

Немає коментарів:

Дописати коментар