11 листопада 2016

Відзначаємо 40-річчя Української Гельсінської Групи
9 листопада 2016 року було знаменне тільки тим, що в цей день ми вшановували пам'ять Преподобного Нестора-літописця, День української писемності і мови а й тим, що 40 років тому (1976р) письменник і філософ Микола Руденко на прес-конференції у Москві оголосив про створення  в Україні правозахисної організації - Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Група діла на основі Прикінцевого акта Наради з безпеки та співпраці в Європі (НБСЄ), який підписали 1 серпня 1975 року в столиці Фінляндії м. Гельсінки 33 держави Європи (крім Албанії) та США і Канада щоб протистояти загрозі третьої світової війни з використанням термоядерної зброї, що дорівнювало б самогубству людства.
Держави-учасниці Гельсінського процесу зобов’язувалися дотримуватися прав людини в межах Загальної декларації прав людини ООН, виявлення фактів переслідування людей за їхні переконання відтоді мало юридичну основу обґрунтовувати претензії інших сторін і не втручатися у внутрішні справи країни.

Українські правозахисники скористалися цією нагодою, щоб показати світові, що в Україні порушуються елементарні права людини і нації. Вони поставили українські національні інтереси на міжнародну правову основу. І завдяки цьому всього через 15 років Україна здобула незалежність мирним способом.

Немає коментарів:

Дописати коментар