09 лютого 2018

День безпечного Інтернету
6 лютого 2018 року у світі відзначається День безпечного Інтернету під гаслом «Створюй, спілкуйся та поважай:кращий Інтернет починається з тобою».
Цю традицію запровадили в Європі в 2004 році, бо питання інформаційної безпеки виявилися актуальними для різних країн світу. В тому, щоб зробити Інтернет чистішим і безпечнішим, без хакерів, терористів, спаму зацікавлений будь-який інтернет-користувач. Кожний шостий житель Землі регулярно працює у Всесвітній мережі, а в розвинутих країнах її колапс може призвести до колапсу цивілізації. Сьогодні електронною павутиною користується кожен п'ятий українець. 
В останні роки у віртуальний світ все частіше заглядають діти. Скоро всі українські школи будуть підключені до Інтернету. В той же час, далеко не всі дорослі усвідомлюють потенційну загрозу спілкування підростаючого покоління з електронною машиною. Діти легко «підсаджуються на голку» інтернет-розваг, часто-густо зовсім не призначених для них. Більш того, дитина через незрілість психіки не в змозі адекватно оцінити отриману, за допомогою Глобальної мережі, інформацію. З позицій закону багато інтернет-погроз не є протиправними, але вони явно неприпустимі з позицій моралі. Тому в даному випадку актуальною стає допомога самого суспільства. З проблем безпеки дітей в Інтернеті проводяться міжнародні конференції, у багатьох країнах діють «гарячі телефонні лінії», що приймають інформацію про небезпечні сайти, проводиться психолого-педагогічна оцінка змісту мережевих ресурсів.
У Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ст. в цей день, ми учні 9-А класу, кумоньки Параска та Василина (Кузів Богдан і Василенко Роман) та наш класний керівник, учитель фізики та інформатики, Войцеховська-Штаблава А.М. на відкритій виховній годині «Інтернет – епідемія нашого покоління» обговорили питання безпечної поведінки в Інтернеті, потенційні загрози, випадки порушення прав дитини та механізми їх захисту.
Діти та молодь можуть допомогти створити кращий Інтернет, поводячись позитивно та ввічливо он-лайн, через захист он-лайн-репутації як їх власної, так і інших, шляхом використання позитивних можливостей створення, залучення та поширення он-лайн. Вони можуть допомогти, реагуючи на негатив та підтримуючи ровесників, які стикаються з проблемами он-лайн, виступаючи проти кібербулінгу, повідомляючи про неналежний або нелегальний контент, який вони бачать. Крім цього, діти та молодь як цифрові громадяни майбутнього повинні залучатися до участі у дебатах щодо Інтернету майбутнього, маючи змогу виказати свої погляди.
Батьки можуть допомогти створити кращий Інтернет через підтримку відкритого та чесного діалогу з дітьми щодо їх он-лайн життя, через підтримку особистісного розвитку дітей он-лайн та допомогу під час виникнення складнощів або проблем; через використання позитивних можливостей спільного із дітьми залучення он-лайн, допомагаючи дітям знаходити та використовувати якісні цифрові ресурси. Вони можуть допомогти реагувати на негатив, залишаючись обізнаними про он-лайн діяльність їх дітей (що має відповідати віку), демонструючи власну позитивну он-лайн поведінку та повідомляючи про неналежний або нелегальний контент, який вони бачать.

Учні 9-А Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІст.

Немає коментарів:

Дописати коментар