26 січня 2018

24 січня учасниками драматичного гуртка Щирецької ЗОШ № 2 І-ІІІ ступенів приміщенні Народного дому було показано обряд щедрування «Маланка» та водіння «Кози».
Усі ці образи носять давній характер.
День святої Меланії, який припадає на 13 січня (саме в цей день вона померла), відомий в народі під назвою «Меланка» (або «Маланка»). Свята Меланія уславилась ще за життя своїми клопотами про хворих, бідних, самотніх людей, яким вона допомагала, не дбаючи про себе. Саме тому християни й вважають її святою.
Обряд водіння «Кози» належить до обрядів, за допомогою яких намагалися забезпечити гарний урожай, добробут, багатство. Коза, за давніми віруваннями, уособлювала багатство, достаток, тому молодіжні колективи  ходили з Козою і розігрували з нею різні сценки.
Свято відкривала солістка Марців Вероніка, яка виконала пісні «Різдво, Різдва» і «Україна колядує».

До господаря (Лев Андрій) та господині (Шимчишин Віталія) завітали щедрівники(Ванівська софія, Пушкар Лілія, Колодрубець Вікторія, Сабрига Марія, Стецура Наталя, Мозола Ярина) і привели з собою Маланку (Паснак Софію) – яка хату до середини мете і козу в решето доїть. А ще водили Козу (Лев Ілона), яку циган (Федевич Денис) і циганка (Марців Вероніка) хотіли продати господарям. Та коли коза настрибалася і ледь не «померла» її салом рятував лікар – аптекар(Скочиляс Роман). Разом з усіма учнями  та вчителями школи учасники колядували та щедрували, під музичний супровід  вчителя музичного мистецтва Книша Петра Михайловича..


 

Немає коментарів:

Дописати коментар