29 листопада 2017

Сльози  Божої Матері

Матінко Божа – усі ідуть до тебе на прощу. Вислухай і мою сповідь. Все своє життя я несла страшний тягар, здавалось, полопають жили, але кожен раз, підставляючи оголену душу свою, я знала, що вистою, що відстою своє право на щастя. Допоможи мені і всім людям стати рабами Божими, а не земних диктаторів рабами. Амінь.
                                                                                                   Улас Самчук «Марія»
День пам’яті жертв Голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.
Упродовж десятиліть Голодомор в радянській Україні замовчувався. Дослідження  цієї трагедії розпочалося лише наприкінці 80-х років минулого століття. На сьогоднішній день  в Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР.  У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом,  і  7 грудня 2016 року українські парламентарі закликали й інші держави визнати.
 Цього дня передбачені жалобні заходи  на всій  території України : проведення тематичних наукових, інформаційних та культурно-мистецьких заходів, виставок, презентацій документів, фото- і відеоматеріалів. У Щирецькому Народному домі було продемонстровано художній фільм « Гіркі жнива», присвячений цим трагічним сторінкам історії.
О 16.00 в кожній домівці й установі українці запалили свічки пам’яті та приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання.
У понеділок класні керівники 6 –х класів  Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів Даць О.С. і Сениш Л.Р. провели вечір – реквієм до річниці Голодомору « Сльози Божої Матері». Разом з учнями  згадали у  молитвах усіх тих, хто страждав і помер під час  Голодомору. На завершення вечора запалили свічки в знак пам’яті і скорботи за тими, хто пішов із життя.
Засвіти свічу, засвіти!
Хай здригнуться від правди світи.
Хай дізнається вся Земля:

Панахиду Вкраїна справля…

Немає коментарів:

Дописати коментар