28 квітня 2017


Акція «Вісла»: криваве річище пам’яті

Історія українського народу донині залишає велику кількість білих плям, особливо в період ХХ століття – період голодоморів, геноцидів, переселення та світових воєн. Однією із таких болючих тем в історії України є велика депортація українського населення з території Польщі під назвою операція „Вісла”. 28 квітня 2017 року  у Львівській області оголошено Днем жалоби   за жертвами операції «Вісла». У Народному домі смт.Щирець вчителі історії Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів  Василишин О.Б.  та  Косилович О.О.  провели відкритий урок  для учнів старших класів і односельчан, присвячений цій даті.  На ньому розглянули  історичні факти про виселення українців,  про їх тяжку долю, а також  переглянули  документальні фільми про переселенців.
          Розпочалася операція «Вісла», тобто примусове виселення українців (близько 150 тисяч осіб) у глиб Польщі 70 рокiв тому 28 квітня 1947 року. Українцiв переселяли із так званого Закерзоння,  з давніх українських земель (Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Лемківщина). Тож кожній другій  українській родині Західних земель випало пережити депортацію протягом 1944—1947 років. Переселення українців з їх етнічних територій, яке мало за умовами угоди з урядом Радянського Союзу носити виключно добровільний характер, проводилося  примусово та із застосуванням військової сили. Застосовувалися найрізноманітніші засоби для зростання масштабів переселення - позбавлення прав українців на землю, ліквідації рідного шкільництва, культурно-освітніх установ, греко-католицької церкви.
Українці – це нація сильних духом і водночас скривджених самою долею людей. На плечах нашого народу лежало не одне ярмо іноземного поневолення чи “зухвалої” територіальної експансії. Але, незважаючи на все це, ми не втратили власної української самобутності, а й навіть величезними зусиллями змогли виплекати національну ідею і врешті-решт створити свою Незалежну державу – Україну!
А пам’ять, краю мій, не має меж:
умитий ностальгійною сльозою,
в серцях переселенців ти живеш

неопалимою у часі купиною!

Немає коментарів:

Дописати коментар