27 квітня 2017

                Гірчить Чорнобиль крізь роки гірчить…

Ми атомні заложники прогресу.

Вже в нас нема ні лісу, ні небес.

Так і живем од стресу і до стресу,

Абетку смерті маємо –  АЕС.

Л. Костенко
         26 квітня 2017 року виповнюється 31 рік Чорнобильській трагедії – найстрашнішій катастрофі в історії людства. Майже 31 рік відділяє нас від Чорнобильської катастрофи, а той чорний день трагедії продовжує хвилювати людей: i тих, кого  зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пізніше народився далеко від покривдженої землі. Цей день не минув безслідно, вiн приніс  багато трагедій і буде завжди об’єднувати всіх одним спогадом, однією печаллю, однією надією.31 рік п'ємо ми з цієї гіркої чорнобильської чаші. Тому і не можемо ми забути цей чорний день, як би нам не хотілося.
Для сучасних дітей Чорнобильська катастрофа є найтрагічнішою сторінкою в книзі їхнього життя. Тому й повинні вони знати правду про причини і наслідки цієї непоправної трагедії.
Як саме розкрити для дітей страшну правду сьогодення, яка гірчить полином і роз'їдає серця матерів, не даючи спокою ні вдень, ні вночі, щоб не спопелити ніжну дитячу душу, не вбити віру в самих себе і любов до світу ? Чи варто ятрити рани які болять щоднини , щогодини і випікають віру і надію в щасливе майбуття? Та вони, ці янголята із трагізмом в очах, на жаль, бачать наслідки цього невигойного лиха і роблять певні висновки для себе самі.
Діти Чорнобиля... Не в однієї матері омивається лице гіркими сльозами і чорніє світ ...
Чорнобиль... Урок, який ми не повинні забувати ніколи, тому що це надто гірка пам’ять втрат, урок мужності і стійкості водночас. У Щирецькій ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів педагог-організатор Доскоч Г.В. провела лінійку присвячену роковинам Чорнобильської трагедії.
На уроках української літератури учні  6 класів прослухали зворушливі поетичні рядки та переглянули документальні фільми про тогочасні трагічні події. Затамувавши подих, згадували діти ту неспокійну весну 1986 року. Уроки пам’яті відбулися під керівництвом вчителя Афтанас Д.А.
Класні керівники 5 – х класів Даць О.С. та Сениш Л.Р. провели виховну годину «Дзвони Чорнобиля», а вчителі історії Василишин О.Б., Косилович О.О. презентували документальні фільми і вказали на історичну значимість цієї події.

Проводячи заходи,  ми намагаємось пробудити в дітей чуйність, милосердя, вміння співчувати, дбайливо ставитись до навколишнього середовища. Заходи, проведені  у школі, вчать дітей не губитися перед різними нещастями, вчать жити за Божими заповідями, дарувати своє тепло і любов іншим, щоб ніколи не було таких Чорнобилів, які нависають чорними крильми над людським майбутнім... 

Немає коментарів:

Дописати коментар