22 жовтня 2015

Нещодавно група учнів нашої школи морозяного осіннього ранку вирушила в поїздку на батьківщину полковника, командира Корпусу Січових стрільців Євгена Коновальця, в село Зашків Жовківського району Львівської області.
Коли ми зайшли на подвір’я історико-меморіального музею, нас здивував великий шматок металу зліва від доріжки. А справа стояв величний пам’ятник Євгену Коновальцю. Як пізніше нам пояснила екскурсовод Оксана Яцкович , ці уламки від першого пам’ятника, який було споруджено з нагоди сторіччя від дня народження Є. Коновальця 14 червня 1991 року. У ніч з 9 на 10 липня того ж року цей пам’ятник було підірвано і досі його уламки зберігають як німий докір тоталітаризму.
Експозиція музею розміщена в чотирьох кімнатах родинного будинку Коновальців. Цей будинок зберігся тому, що в ньому в радянські часи був фельдшерський пункт, жили тут медики та вчителі. Батьки Є. Коновальця були вчителями: батько Михайло – директором місцевої народної школи, а мати Марія – вчителькою. Дід і прадід були греко-католицькими священиками в с. Зашків.
В музеї зібрано багато документів, фотоматеріалів та інших речей, пов’язаних з полковником Коновальцем, численні матеріали присвячені увічненню світової пам’яті незабутнього сина України.

Немає коментарів:

Дописати коментар